31 Mayıs 2016 Salı

Yunanca'da Belirtili Artikeller

Selamlar, geia sas,

Yunanca alfabeyi öğrendiniz mi? O zaman atmanız gereken ikinci adım artikellerle tanışmak olmalı.

İngilizce ve Türkçe'de artikel bulunmadığı için, bunların dışında bir dil tanımadıysanız, bu sizler için yeni bir kavram olacak. Fakat ola kala (her şey iyi), zira zor bir mevzu değil.

Öncelikle Yunanca'da üç farklı artikel var. 
İsim olan tüm kelimeler bu üç artikelden birine sahiptir ve bu artikeli kelimeyle birlikte öğrenmemiz gerekir. Ben bunlara kelimelerin soyadı diyorum bu yüzden. Aslında İngilizce'de aynı görevi yapan iki ses var fakat burada formatı biraz değişik olacak. 

Belirtili artikeli ne zaman kullanmalıyım?

Öncelikle sadece isimlerin artikelleri vardır, "isimlerin cisimlerin", öyle düşünün. Mesela ev, Ahmet, kedi, Türkiye, kapı, çanta, Melis, Dünya... Her birinin başında şimdi açıklayacağım 3 harften biri olacak daima. Bu harf onun soyadı olacak ve ileride kelime çekimlerinde size hangi kuralı kullanmanız gerektiğini söyleyecek.

Belirtili artikel, adı üstünde, "belli bir isimden-cisimden" bahsettiğiniz zaman kullanılır. Tıpkı İngilizce'deki "the" gibi: Sadece "cat" derseniz hangi kedi olduğu belli değildir, ama "the cat" derseniz, konuştuğunuz kişi hangi kediden bahsettiğinizi biliyordur, belli bir kedi üzerine konuşuyorsunuz demektir bu. İleride göreceğimiz belirtisiz artikelde ise "herhangi bir kedi" derkenki ifadeyi kullanacağız, bir işte çalışıyorum, adamın biri gelmiş, bir çanta gördüm vb. deyişlerde belirtisizlik anlamı sağlayacak. Ama şöyle bir not verelim, siz genelde artikeli kullanacaksınız cümlelerde, kafamıza böyle kodlarsak daha iyi olur. 

İşte Yunanca'da "the" yerine 3 farklı ses var. Hiç gözünüz korkmasın ama, gayet hallediliyor bunlar ve zamanla göz alışıp hangi artikel olacağını çıkarıyor kendiliğinden. Bol bol kelime görmek en etkili ilaç bu konu için. Şiiimdi bu 3 artikeli tanıyıp cümle içinde işlevini görelim daha iyi...
Meşhur Girit Çalgısı "Girit Lirası" ve geleneksel bir Giritli tasviri. Bu çalgıya Girit Lirası denir, çünkü bir de bizim kemençe olarak tanıdığımız "Pontus Lirası" vardır. Yunanca "λύρα" olarak yazılır.

Yunanca'daki Belirtili Artikeller (Οριστικό άρθρο)

Yunanca'da o, i, to olmak üzere, 3 artikel bulunmaktadır.

Ο : "O" olarak okunur, "eril, erkek" artikeli olarak geçer. Bu, kelimenin erkek cinsiyetli olması demek değildir. Örneğin, Ο τοίχος (O tihos) : Duvar kelimesi de, gördüğünüz gibi eril, erkek artikeline sahiptir. Aynı zamanda tüm beyler, isimlerinin başına O artikeli alır: O Nikos, O Ali, O Panos vb...

Η : "İ" olarak okunur, küçük harfi η olarak yazılır ki, bunu daha sık göreceksiniz. Bu artikel, "dişi, kadın" artikeli olarak geçer. Yine aynı şekilde, bu, kelimenin "kadın" olması gerektiğini kesinlikle göstermez. Örneğin, H μέρα (İ mera) : Gün kelimesinin artikeli de "dişidir". Aynı zamanda tüm kadınlar, isimlerinin başına i artikeli alır: H Elpida, H Zoi vb...

Το : "To" olarak okunur, "nötr, tarafsız artikel" olarak geçer. Nispeten, kurallarda daha kolay çekimlenir, yine bol bol göreceklerimizden biri. Buna da bir örnek verelim: Το σπίτι (To spiti) : Ev



Artikellerin Kullanıldığı Örnek Cümleler

- Ο χρόνος περνάει. (O hronos pernayi) : Zaman geçiyor.  *Cümlelere neredeyse her zaman artikelle başlarız, bu bir kural gibi zihnimize kazınmalı.

- Η Μαρία έρχεται. (İ Maria erhete) : Maria geliyor.  *Sen ve ben sayın okuyucu, Maria'nın geldiğini görüyoruz ve ikimiz de hangi Maria'dan bahsettiğimizi biliyoruz. Bu nedenle, Maria'nın adının başına "belirtili artikel" koyduk.

- Το αμάξι είναι όμορφο. (To amaksi ine omorfo) : Araba güzel(dir).  *Hangi arabadan bahsettiğimiz belli.

- Ο Γιώργος περπατάει.  (O Yorgos perpatayi) : Yorgo yürüyor.

- Πού είναι η τσάντα; (Pu ine i çanta) : Çanta nerede?

- Πώς είναι η ζωή; (Pos ine i zoi) : Hayat nasıl?

- Αυτό το τραπέζι είναι πολύ μεγάλο! (Afto to trapezi ine poli megalo) : Bu masa çok büyük!

*

Meşhur Online Yunanca atasözüyle bitirelim: İlk okumada kafanız karıştıysa, her şey normal demektir. :)

Tekrar etmek çok önemli, göre göre iyice alışacaksınız artikellere. Her kelimenin artikelini kelimeyle beraber aklınıza yazmaya gayret edin derim.

Bir sorunuz olursa onlineyunanca@hotmail.com adresine yazabilirsiniz. 

Başarılar!
Καλή επιτυχία!

Melis

2 yorum: