Başlamadan Önce

Merhabalar,

Online Yunanca, ilk olarak Twitter üzerinden yola çıkmış, Modern Yunan Dili'ni öğrenmek isteyenlere yardımcı olmak, lisana dair soruları cevaplamak, çeşitli seviyelerden kelime, cümle ve Yunan kültürüne dair bilgiler paylaşmak gayeleri ile açılmış gönüllü bir hesaptır.

Twitter hesabımızda da kullandığımız üzere, bu blogda da konuşma diliyle hazırlanmış birtakım pratik bilgiler, cümleler, tavsiyeler bulacaksınız. Kitaplarda öğretilen "gerçekçi olmayan" öğretim sisteminin aksine, Yunanistan'a gittiğinizde karşılaşacağınız tarzda konuşmaları, birçok yönüyle öğrenme fırsatı bulacaksınız.

Yunanca öğrenmek zor mudur?

En çok merak edilen konulardan biri, Yunanca'nın zor görünen bir dil olduğu ve dolayısıyla öğrenmenin de "zor" olacağı algısıdır. 

Yunanca, her şeyden önce alfabesi farklı olan bir lisan. Fakat, bu durum belli bir süreç istese de, dilin "zor" olduğu anlamına gelmiyor. Öyle ki, zamanla alfabeye alışacak, öğrenecek ve Yunanca yazıları, Türkçe'yi okuduğunuz hızda okuyabileceksiniz. Türkçe'den farklı kalıpları da olsa, Yunanca, gerekli süreklilik ve dikkat sağlandığı takdirde, öğrenilmesi gayet mümkün bir dildir.

Yunanca öğrenirken nelere dikkat etmek lazım?

Yunanca öğrenimindeki en mühim konu, benim tecrübelerimle, okumak, alışmak, konuşmak ve bol bol dinlemektir. Yunanca radyo ve televizyon dinlemek - izlemek için lisanı anlamanız gerekmiyor. Yunanca aksanı, Türkçe aksanından oldukça farklıdır ve bu durumu aşmanızın tek yolu dinlemek, konuşmak ve Yunanca tınısına alışmaktır.

Ne kadar zamanda öğrenirim?

En sık karşılaşılan sorulardan biri de, bu "cevapsız" soru. 

Yunanca'yı öğrenme süreciniz, tamamen size bağlıdır. Lisan öğrenmeye yatkınlığınız, herhangi bir kursa gidip gitmemeniz, çalışmaya ayırdığınız vakit, öğrenme aşkınız ve daha birçok etken bu süreci etkiler. 

Kursa gitmek şart mı?

Hayır, değil. Şu an bu satırları sizlere yazan kişi, hiçbir kursa gitmeden, kendi çabalarıyla Yunanca'da iyi bir seviyeye gelmeyi başarmış biri. Dolayısıyla bu yola kendiniz, herhangi bir kursa gitmeden de çıkabilirsiniz; fakat bu, yoğun geçecek bir öğrenim sürecini, aksatmadan ve ilk günkü istek ile devam edeceğiniz uzun bir yolu kabul etmeniz anlamına da geliyor. 

Nereden başlamalıyım?

Şayet bir Yunanca kursuna gidecekseniz, bunun size en büyük yararı, öğrenme süreciniz boyunca sizlere "bir program, gidecek bir yol" sağlayacak olmasıdır. Kursun ardından kendinizi geliştirmezseniz, hiçbir işe yaramayacaktır. Fakat lisanı kendiniz öğrenmeye karar verirseniz, bu programı siz de hazırlayabilirsiniz. Kabaca söylemek gerekirse, öncelikle alfabeden başlayarak; temel bilgiler, okunuş kuralları, özneler, temel sıfat ve zamirler üzerinden yola çıkabilirsiniz. Ayrıca, daha önce bu konuya dair kaleme aldığım, İndigo Dergisi'nde çıkan yazıma da burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu metinde öğrenim süreci için birtakım maddeleri şöyle özetlemiştim: 

  • Önce, öğreneceğimiz dilin alfabesini ve okunuş kurallarını iyice kavramak,
  • Not alarak çalışmak, alacağımız notlar için özel bir defter edinmek,
  • Temel bilgiler olan kişi zamirleri, soru zarfları, sık kullanılan tabirler, varsa artikeller, renkler vb. gibi konulara hakim olmak,
  • Anlamıyor olsak da, öğrendiğimiz lisanda televizyon ve radyo kanallarını dinleyerek kulak aşinalığını sağlamak,
  • Yazılı ve sözlü olarak pratik yapmak,
  • Yetersiz olduğumuz düşüncesini bir kenara bırakıp, konuşmaktan korkmamak,
  • Temel kuralların öğrenilmesinin ardından, konuları kategorilere ayırarak çalışmak (Örn. “Ev eşyaları, iş hayatı, aile bireyleri” vb.)
  • Kavramakta zorlandığımız başlıkları (çok fazla “Neden?” demeden)* öğrenene kadar sormak – irdelemek,
  • Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra film izleyip, kitap okuyarak algılama düzeyimizi ve hızımızı arttırmak,
  • Çeşitli metinler ve şarkı sözleri çevirerek, lisan üzerindeki yetkinlik düzeyimizi yükseltmek. 


Son olarak,

Yunanca çok özel bir lisan. Siz öğrendikçe, anladıkça daima daha çok anlayabilmek isteyecek, Rembetika şarkılarını anlarken yalnızca bir lisanı değil, koca bir tarihi ve kültürü tanıma fırsatı bulacaksınız. Bir kültürün deyimlerini, yaşayışını, kelimelerini, ezgilerini anlayacak, kendinizi "iki vatanlı" hissetme ayrıcalığına sahip olacaksınız.

Kursa da gitseniz, kendi çabanızla da lisanı öğrenseniz; gidişatınız her halükarda sizin çabanıza göre gelişecektir. Hem bu bloğu, hem Twitter hesabımızı takip ederek dilediğiniz her şeyi sorabilir, aklınızdaki soru işaretlerini çözerek yolunuza devam edebilirsiniz. 

İçinizde Yunanca'ya dair bir "aşk" varsa, çok keyifli bir süreç sizi bekliyor. Bol başarılar ve iyi şanslar dilerim!


Με αγάπη, Sevgiyle,

Melis.



29 yorum:

  1. kesinlikle size katılıyorum...ben bu dili bize en yakın olan ve bana çok sıcak gelen Yunan kültürünü yaşamak için öğrenmek istiyorum...kursa zamanım yok ama biraz da sizin vesilenizle çalışıp bu özel dili ÖĞRENECEĞİM ! :)

    YanıtlaSil
  2. Halk eğitimin Yunanca kursuna gidiyorum.Karşı komşunun dilini kültürünü geç de olsa öğrenmekten mutluyum.Artık dilin yapısını anlayabiliyorum.ve hoşuma gidiyor. Pasaportumu aldım en yakın zamanda Midilli'ye gideceğim sokakların sesini dinleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel, mutluluk verici bir yorum. :) İnanın kulağınız alıştıkça, gözünüz aşina oldukça daha da keyifli hale geliyor bu lisan. Bol mutluluk getirsin size, tüm Yunanistan'ı görmeniz dileğiyle. :) Kolay gelsin!

      Sil
  3. anlattıklarınız verdiğiniz bilgiler beni dahada yunanca öğrenme konusunda isteklendirdi.teşekkürler. sizi takip edeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geia sas :) Yorumunuza çok mutlu oldum, dilerim bir vesile olabilmişimdir. Gerçekten üstüne gittikçe adım adım öğrendiğinizi göreceksiniz, yardımcı olabileceğim her sorunuzu beklerim.

      Sil
  4. :) Çok güzel, her "post" unuzda yani işte iletinizde mükemmel derecede pozitif enerji veriyorsunuz karşınızdakine. Yunanca konusunu geçtim, diğer konularda da özellikle olan bir şey bu. Böyle sürüp gitmesini dilerim!

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Melis :) Yunanca öğrenmeye aniden karar verdim ve başlayalı tam 2 hafta oldu, alfabe ve sayılar şimdiden cepte :) Türkçe okur gibi okuyorum, çok hayret ediyorum kendime :) Nasıl oluyor, bu hız, bu aşk, bu istek nereden geliyor, içimdekini durduramıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)

      Ne kadar güzel, dilerim aynı hızla ve aşkla devam edersiniz! Zaten böyle güzel-anlaşılması güç bir his olduğuna göre içinizde, zaman geçtikçe konuşmaya, anlamaya da başlayacağınız şüphesiz. :) Başarılar dilerim!

      Sil
  6. Γεια σου Melis, iki aydır Yunanca kursuna gidiyorum. Başlangıç çok iyiydi, alfabe selamlaşmalar... Εμένα, Εσένα... Biraz zorlanmaya başladım. Düzenli çalışırsam üstesinden geleceğime inanıyorum. Her şeye rağmen keyifli bir süreç olduğunu ifade etmeliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geia sou :) İlk dersler Yunanca'nın en son süreci, o sistemi anlayınca çorap söküğü gibi gelecek - sadece öğrenmesi kalacak. :) Çok güzel bir adım attığına inanıyorum, inan ki değecek. Kolaylar gelsin. :)

      Sil
  7. Merhaba Melis Hanım
    Uzun zamandır öğrenmek isteyip de vakitsizlikten fırsat bulamamıştım. Tekrar araştırmaya başladığımda bloğunuzu gördüm. Derslere kendi çapımda başlayacağım bugün itibariyle, umarım yararını görürüm. Fakat dersler esnasında kafama takılan bir durum olursa siz yardımcı olabiliyor musunuz? Size nasıl ulaşabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Elbette yardımcı olurum, onlineyunanca@hotmail.com adresinden istediğiniz her şeyi sorabilirsiniz. İstikrarlı, sabırlı ve çalışkan olursanız elinizden kurtulamaz. :)

      Başarılar dilerim...

      Sil
  8. vallahi iki yıldır yunanca öğrenmeye çalışıyorum hem de yunanistan'da. başta dediğiniz olay çok önemli dil öğrenmek emek isteyen ve kişinin yeteneğine ve çalışmasına göre öğrenebilinecek bir şey. fakat yunanca sizin dediğiniz gibi evde öğrenilecek bir dil değil maalesef! bi noktaya gelebilirsin ama yetersiz bir nokta olur bence, ya da yararsız demek daha doğru. ama sizin dediğiniz olayı ancak dil öğrenmeye yatkın olan kişiler ve yunancayı çok ama çok fazla seven insanlar yapabilir. neden yunanca evde öğrenilemez.. yunanca gramer, cümle yapısı, tonlaması, tınısı, gramerde yer alan bazı zamanlar türkçeden çok farklı bir dil. benzer kelimeler var diyerek bu işe başlamak biraz aptallık bana göre. yunancayı bir matematik olarak düşünün ve matematikte bir işlem yaparken kullandığınız bir formülü yanlış yaparsanız işlemi de yanlış yaparsınız ya aynen yunanca böyle birşey. yunanca ciddi şekilde emek isteyen, düzenli çalışılması gereken, dediğiniz gibi çok fazla dinlenilmesi ve konuşurken çok dikkat edilmesi gereken bir dil... vaktiniz varsa, gerçekten çok seviyorsanız ve başka bir yabancı diliniz varsa öğrenme garantiniz mevcut bir dil. türkçe kaynaklar bulmanız zor olanlar ise çarman çorman yanlış çeviriler, eksik gramerler adeta farklı farklı kitaplardan toplanmış, çok işinize yaramayacak kitaplar... örnek azmi aksoy ve yunanca kitapları, sözlükleri, web sitesi vs. ben işim gereği yunanca öğrendim ve hala da öğreniyorum. türkçe ve ingilizce haricinde çok iyi düzeyde ibranice, fransızca ve ispanyolca gramer bilgisine ve konuşma yeteneğine sahibim.şuan kağıtta girdiğim sınavda b2 de notum 8,5 fakat konuşmada b2 olduğumu asla sanmıyorum ve 2 yıldır buradayım ve farklı diller bilip, gramerleri çabuk öğrenirim mantığım bile yunanca da bitti diyebilirim. yunanca gramer olarak dünyanın 2 ya da 3 en zor dili arasında geçmekte ve lütfen bunları bilerek yunancaya başlayın. kolay ve evde öğrenilecek bir dil olduğuna asla katılmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öncelikle, Yunanca'yı bizzat "evde" öğrendim. Canlı örneğim karşınızda. Bu yüzden katılmama konusunda, çeliştiğiniz bazı noktalar devreye giriyor. "vaktiniz varsa, gerçekten çok seviyorsanız ve başka bir yabancı diliniz varsa öğrenme garantiniz mevcut bir dil." cümlenizdeki şeyi söylüyorum ben de. Ayrıca, "evde öğrenmenin" yanında çokça dinlemek, konuşmak, mümkünse o dilden insanlarla diyaloglara girmek de çok önemli. Dediğiniz gibi kişiden kişiye, dil kafasına, isteğe göre değişir bu. Ben çok seviyordum, öğrendim. Şu an C2'yim. Bu süreçte sadece kitaplarla hiçbir dilde gidilmez zaten, özellikle Yunanca'nın aksanına ayrı ilgi göstermek lazım. Bana kalırsa yeterince sabrı ve sevgisi olan kişiler için "zor" değil. Fazla uğraştıran bir dil sadece diğerlerine göre. Çünkü kurallar daha fazla. Ama sistemi kavrayınca o bahsettiğiniz matematik denklemi patır patır dökülüyor ağzınızdan, mevzu işte "o kadar alışmak, o kadar Yunanca'nın içinde yaşamak" burada. Bu yüzden bu lisana başlamak isteyenleri hep sevgilerini ve sabırlarını sorgulamaya davet ediyorum. Bu kısım tamamsa, doğru taktiklerle gayet mümkün ki başardım. Kolay gelsin size de, bunalmadan devam etmek lazım yola ki kulaklarınızı tıkamasın zihniniz.

      Sil
  9. Bir yunan asilli olarak sunu soylemek istiyorum. Turkten yunanca ogrenilmez.Bunu yunan ogretmen arkadasim soylemisti ve ayni dusuncedeyim. Azmi aksoy yunancada yanlislar krali...kendi kendine ogrenirsin yunanli dostlarin olmak sartiyla.Cok zaman alsada ogrenirsin.Ve yunanca icin turk alfabesi kullanilmasi cok ironik.Bir dilde once alfabe ogrenilir. Bunu turkler yapiyor neden bilinmez.sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyden önce "Türk alfabesi kullanılması" ve Türkler yapıyor bunu dediğiniz kısmı anlayamadım? Yunanca bilen Türkler mi yapıyor, neyi yapıyor? :) Greeklish'ten bahsediyorsanız bu Yunanistan'ın en moda yazış biçimlerinden biri, Yunan asıllı olduğunuza göre bunu zaten biliyorsunuzdur. En doğrusu Yunan Alfabesi ile dili öğrenmek fakat özellikle internet ortamında bu lisanı öğrenen biri "8a 3anarthw" lafını görüp anlayamıyorsa bu bir eksiklik olacaktır, zira dil öğrenmek aynı zamanda bir kültürü öğrenmek demek. İlk cümledeki yargınızı da çok sert buluyorum, Türk'üm ve öğrencilerim Yunanca'yı baya baya konuşuyor. Elbette bir Yunan'dan ders almak daha iyi olacaktır fakat bir Türk de Türklerin nasıl düşündüğünü bildiği için daha iyi anahtar olabiliyor soru işaretlerine.

      Sil
    2. Sert yargım icin uzgunum. Bunu bana bir öğretmen soylemisti. Bazi yanlis bilgiler veren türk ogreticilerden dolayi.Turkler yapiyor dedigim su. Ornegin , bir yunanli yunan alfabesi ile turkce size yazmaz. Ama bir turk turk alfabesi ile yunanca yaziyor=)) kotu anlamda kullanmadim. Ilginc bir gercek bu. Her dilin kendi alfabesi ile ogrenilmesi ve kullanılması yanlisiyim. Ve blogunuz icin sizi tebrik ederim.

      Sil
    3. Rica ederim Tülay Hanım, teşekkür ederim yorumunuza. Yalnızca, "Türk alfabesi" dediğiniz nedir? Latin alfabesiyse kastettiğiniz size katılamayacağım. Zira dediğim gibi "Greeklish" denen olay Yunan kültüründe var ve bir öğretmenin bunu da öğretmesi kültürel bir artıdır. Ama elbette Latin harfleri ile yazmaya teşvik etmez doğru bir öğretmen. Yok kastettiğiniz Türk alfabesi baya -ğ ile yazdırıyorsa bazı sesleri, onu zaten tartışmaya değmez. Her eğitmenin kendi üslubu var, ben genelde öğrencilerimle sorun yaşamıyorum. Yunan'dan Yunanca öğrenmek ile Türk'ten Yunanca öğrenmenin türlü eksileri ve artıları var, iki taraf için de. Alışıp içinde büyüdüğü dili öğretmesi de çok zordur; ben şu an birine Türkçe öğretemem mesela. Oturup çalışmam gerekir. Ama Yunanca'yı sonradan tanıdığım için o gözüm hala açık ve matematiksel olarak ayırabiliyorum dili. Gibi gibi farklar. :) Hoş geldiniz bloğa, sevgileri...

      Sil
  10. Merhaba. Yunancayı akademik sebeplerimden ötürü öğrenmek istiyorum. Mahrum bir bölgede çalıştığım için herhangi bir kurs olanağım yok. En azından önümüzdeki bir yıl için. Çok fazla boş vaktim var. Kursa gidene kadar 1 yıl içerisinde kendimi olabildiğince öğrenme hususunda ileriye götürmek istiyorum. Ve hedefim YDS den 40 ve üzeri alabilmek olacak. Başlangıç için rehber niteliğinde yol gösterecek bir kitap tavsiyesi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  11. Selamlar,
    Kitap konusunda vereceğim tavsiye ancak kötünün iyisi olacak. Zira piyasada çok çok sıfırdan alan - %100 doğru kitap bulunmuyor desek yeri. Azmi Aksoy'un Yunanca Gramer kitabı vardır, beyaz bir kitap. Bir de ünitelerle ilerleyen yine kalınca lacivert bir kitabı vardır, zaten belli başlı yayınlar var. Bunlar olabilir. Her kitap az da olsa biliyorsunuz kabul ediyor ama internetin de yardımıyla desteklerseniz iyi bir seviyeye gelinebilir, elbette sürekli ve çok çalışmak ile. Bu süreçte kafanızdaki soru işaretlerini sormanız çok önemli, onlineyunanca@hotmail.com adresine daima yazabilirsiniz. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,ben uzun zamandan beri Yunan müziğiyle uğraşıyorum ve bouzouki çalıyorum,dolayısıyla Yunanca'da telafuz olarak sorun yaşamıyorum.Ayrıca Kıbrıs'da Rum bir hocadan ders alıyorduk kısa bir süre için ve başlangıç kısmını (Yaklaşık A1) biliyorum diyebilirim.İnternette araştırma yaptığımda zorluk olarak 2 'de gösteriyor (4 derece üzerinden gruplandırılmış ve türkçe yle beraber 2 numarada gösteriliyordu BBC'de).Basic seviyeyi ise öğrenmek için 45 hafta gibi bir süre yazıyordu ve bu süre içinde öğrendiğini söyleyenler var.Ben de bu dili öğrenmek konusunda kararsız kaldım aslında çok istiyorum fakat bir yandan Ünv. okuduğum için beni çok fazla yıpratmaması lazım ki dediğiniz gibi gramer kuralları bakımından çok geniş bir dil olduğunu duydum Hocamızdan da.Sizce öğrenmeye başlarsam ne kadar sürede C seviyesine gelebilirim ve öğrenmeyi Türkçe'mi yoksa İngilizce üzerinden mi yapsam benim açımdan daha iyi olur ? ve dediğim gibi Yunanca şarkıları theta,gamma,gk gibi seslerde sorun yaşamadan ve tonlamalarda da sorun yaşamadan söyleyebiliyorum ve yaklaşık 4-5 yıl sürekli Yunanca ile içli dışlı olduğumdan kulak olarak gayet alışkınım :) teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süre için konuşmak çok zor, yoğun ve düzenli çalışırsanız misal 1 sene sonunda büyük yol alırsınız normalde. Benim sistemime göre temel kuralları önce Türkçe biraz anlamak ve ardından Yunanca öğrenmeye gayret etmek en iyisiydi, siz de kendi sisteminizi keşfetseniz en iyisi sanırım. İnanın isteğe, algıya, emeğe göre değişiyor herkeste.

      Sil
  13. Melis eren buraya koyduğunuz müzikler vardı yunanca bir playlist oradaki şarkilarin adini yazarmisiniz

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    turkce yazilmis degil de Ingilizce yazilmis Yunanca kitabi tavsiyeniz var mi acaba?
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçe ve Yunanca yazılmış kaynaklara aşinayım yalnızca, önerilecek seviyede İngilizce kaynak bilemiyorum.

      Sil
  15. merhabalar, bende yunanca öğrenmek istiyorum fakat gidebileceğim bir kurs bulamadım. maalesef fazla talep olmadığı için grup oluşturulamadı ve aylardır açılır mı diye beklemedeyim. bu arada boş boş beklemektense evde kendim biraz çalışayım istiyorum fakat kullanabileceğim kaynaklar vs konusunda çok bilgisizim. kendi kendine yunanca çalışan arkadaşlar varsa bana evde çalışabileceğim kaynaklar dökümanlar konusunda yardımcı olursa çok sevinirim. deneme yanılma yerine kullanann birilerinin tavsiyesi kesinlikle çok iyi olacaktır. bu arada almanca ve İngilizce biliyorum. dil öğrenme konusunda belli bir disipline aşinayım. ilk kez kendi kendime bir dili öğrenmeye çalışacağım.. şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, blog içerisinde birkaç kitaptan bahsetmiştim, Türkçe anlatımlı kitapların hiçbiri mükemmel içerik sahibi değil ama gayet yardımcı olacaktır. Azmi Aksoy'un beyaz bir gramer kitabı var; kitap alayım istiyorsanız onunla başlayabilirsiniz. Bunun dışında interten zaten derya deniz, İngilizce içerik ile de öğrenebilirsiniz. Bunun dışında bol bol konuşma, radyo dinlemenizi öneririm. Alfabeden başlayarak konu konu - ünite ünite gitmek benim öğrenme sistemime iyi geliyor.

      Sil